17 °c

Yeni Orta Vadeli Program açıklandı

ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, 2019 sonuna kadar ikili öğretime son verileceğini ve tekli öğretime geçileceğini belirterek, "Öğrencilere 'kötü haber.' Yarım gün okuyacaklardı, tam gün okuyacaklar ama daha çok şey öğrenecekler." dedi.Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısında 2017-2019 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programı (OVP) açıkladı.Ekonominin...

Ekonomi Haberi
Yeni Orta Vadeli Program açıklandı
Yeni Orta Vadeli Program açıklandı

ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, 2019 sonuna kadar ikili öğretime son verileceğini ve tekli öğretime geçileceğini belirterek, "Öğrencilere 'kötü haber.' Yarım gün okuyacaklardı, tam gün okuyacaklar ama daha çok şey öğrenecekler." dedi.

Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısında 2017-2019 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programı (OVP) açıkladı.

Ekonominin rekabet gücünü artıracaklarını, yatırımları ve ticareti daha da geliştireceklerini belirten Yıldırım, bunun için reform gerektiğini söyledi.

Bu reformları yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini anlatan Yıldırım, bunların bir kısmının kanuni düzenlemeler, bir kısmının idari kararlar, bir kısmının da devletin yönlendirilmesi ile yapılacak işler olduğunu kaydetti.

Yıldırım, burada hedefin, ekonomiyi daha da canlandırmak, istihdamı artırmak ve böylece milli geliri daha da büyütmek olduğunu vurguladı.

Bunun için iş hayatı ile ilgili düzenlemeler gerektiğini ifade eden Yıldırım, iş güvenliği, iş sağılığı ile ilgili bazı konulara ilişkin yaptıkları düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

İş uyumsuzlukları veya uyuşmazlıklarıyla ilgili her konunun mahkemeye gittiğine ve bunun yıllar sürdüğüne işaret eden Yıldırım, hem mahkemeye götüren şikayetçinin, hem davalının mağdur olduğunu, iş barışının bozulduğunu, çalışma hayatının olumsuz etkilendiğini belirtti. Yeni bir "arabuluculuk sistemi" getireceklerini bildiren Yıldırım, "Daha küçük hak ihlalleri olduğu düşünülen konularda arabuluculuk mekanizmasını getireceğiz ve böylece mahkemelerde sürünmeden, oturup anlaşacaklar, işlerine devam edecekler." diye konuştu.

Bilirkişilik sorununun, Türk yargı sisteminin yıllardır kanayan yarası olduğunu belirten Yıldırım, "Sadece bilirkişiye emanet edilmiş bir yargı sistemiyle biz bir yere varamayız, bilirkişi ana unsur değil, yargılamada bir destek unsuru olarak düşünülecek. Buna göre kanun zaten Mecliste. Meclisteki kanun geçecek, böylece yargılamada ciddi bir hızlanma olacak. Yargılama süreleri kısalmış olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Yıldırım, benzer şekilde noterlik sistemini AB standartlarına uygun olarak yeniden düzenleyeceklerini bildirdi.

- "Yargılama sürelerinin kısaltılması asıl hedefimiz"

Yargılama sürelerinin kısaltılmasının asıl hedeflerden biri olduğunu vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Vatandaş ne diyor? Geç gelen adalet, adalet değildir. Mutlaka yargılama süreleri kısaltılmalıdır. Buna ilk 15 Temmuz darbecilerinden başlıyoruz. Şimdi FETÖ'ye bulaşmış binlerce insanın ismi var ama bunların hepsi darbeye karışmış değil. Darbeye karışanlar belli. Kim oldukları belli, hepsi de tutuklu veya gözaltında. Doğrudan darbeye karışmış olanların, eline silah almış olanların, bilgileri, belgeleri her şeyi ortada. Bunları bekletmeye lüzum yok. Şimdi bu darbeciler, davaları uzatmak için başkalarının isimlerini veriyor. İşi sulandırmaya çalışıyorlar. Böyle bir oyuna gelmeyeceğiz. Darbecilerin yargılaması süratle yapılacak. Milletin yüreğine su serpilmesi lazım. Şehit yakınlarımızın bu işin sorumlularının hesabının görüldüğünü bir an önce görmesi lazım. Bunun için işe buradan başlıyoruz."

Başbakan Yıldırım, yargılama sürelerini kısaltmanın yolları bulunduğunu belirterek, ihtisas mahkemelerinin kurulacağını, uzlaşma mekanizması getirdiklerini söyledi. Yıldırım, "Yani mahkemeye gitmeden, rekabette de olur diğer alanlarda da olur, burada bazı konularda mahkemeye gitmeden bir sistem kurulacak orada gelip uzlaşacaklar, el sıkışıp, helalleşip gidecekler. Dolayısıyla mahkemeler, lüzumsuz yere meşgul olmayacak." dedi.

Bilişimle ilgili, finans konularına bakacak mahkemeler kurulacağını anlatan Yıldırım, var olan denizcilik konularında mahkemelerin sayılarının artırılacağını belirtti.

Yıldırım, "Rekabet Kurumu bazen acımacısızca cezalar veriyor, bunların telafisi yok. Bunları da uzlaşma mekanizmasıyla aynen vergide olduğu gibi bir sistemle çözmüş olacağız." ifadelerini kullandı.

Binali Yıldırım, İstanbul Finans Merkezini tam anlamıyla yasal, fiziki altyapısıyla hayata geçireceklerini de bildirdi.

- Esnafın iş yeri açmalarındaki sorunlar kaldırılacak

Esnafların iş yeri açmalarında büyük sorun olduğuna dikkati çeken Yıldırım, şöyle devam etti:

"Belediyeler ayrı hatırını soruyor, bakanlıklar ayrı hatırını soruyor. Kapı kapı dolaşıyor. Bir sürü de para harcıyor dükkan açmak için. Küçük esnafın zaten eti ne, budu ne? Elindeki avucundakini de dükkan açmak için orada burada veriyor. İşe başlayınca sen sağ ben selamet, elde yok, avuçta yok. Bunları şimdi basitleştiriyoruz. "

Yıldırım, bu kapsamda işlemlerin tek bir merkezden ve makul bir zaman içerisinde ve bedelle yapılmış olacağını söyledi.

Taşınır rehni konusunda yapılacak düzenlemeye de değinen Yıldırım, rehnin sadece bina, arsa gibi varlıklardan olmayacağını, bilgisayar, torna tezgahı veya herhangi bir değer, makinanın da teminat olarak görüleceğini belirtti. Yıldırım, "Bankalar bunları saymıyor, binayı boş zannediyor. İçinde duvarları olan, sağlam temelleri, sağlam ne varsa onu teminat kabul ediyor. Diğer varlıklar teminat kabul edilmiyor. Yani bir tablosu var dünya kadar para. Onun da teminat olması lazım. Bütün bunları imkan dahiline getirecek Taşınır Rehni Kanunu Meclis Genel Kurulu'nda. Bunu da bu dönemde, 26'ıncı Dönem İkinci Yasama Yılı'nda çıkarmış olacağız." diye konuştu.

Çıraklık eğitiminin zorunlu eğitim kapsamına alınacağını, Mesleki Teknik Eğitim Reformu ile ekonominin üretim gücünü daha da artıracaklarını ifade eden Yıldırım, Patent Kanunu'nu hayata geçireceklerini, sanayide yerli üretimi kamu alımlarıyla destekleyeceklerini söyledi.

Yıldırım, bunun aynı zamanda Doğu ve Güneydoğu'daki yatırım ve kalkınma hamlesinin ana konularından birisi olduğunu, buralara yatırım yapanlara kamunun pozitif ayrımcılık uygulayacağını ifade etti.

Sağlıkta yerlileştirme ve millileştirme çalışmalarını desteklerle daha ileri bir noktaya getireceklerini vurgulayan Yıldırım, Türkiye Uzay Ajansı Kanunu'nu bu dönemde çıkaracaklarını, enerji verimliliğini artıracak uygulamaları yaygınlaştıracaklarını dile getirdi.

- "İkili öğretim 2019 sonuna kadar tarihe karışmış olacak"

Eğitim alanında yapılacak çalışmalara ilişkin bilgiler veren Yıldırım, uzun vadeli büyümenin esasının insana yatırım olduğunu dile getirdi. Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bunun için de 2019'a kadar ikili öğretime son vereceğiz. Yani tekli öğretim olacak. Öğrencilere 'kötü haber.' Yarım gün okuyacaklardı, tam gün okuyacaklar ama daha çok şey öğrenecekler. Hayata daha hazır hale gelecekler. İkili öğretim 2019 sonuna kadar tarihe karışmış olacak. Okul öncesi eğitim şu anda zorunlu değil ama ciddi bir orana ulaştık, yüzde 50'leri geçti. Önümüzdeki dönemde okul öncesi eğitimi zorunlu hale getireceğiz.

Türkiye'de yabancı dil bilme oranının yüksek olduğu sanılıyor, hiç de öyle değil. Yabancı dil bilme oranımız kıyasladığımız civar ülkelere göre maalesef istediğimiz düzeyde değil. Onun için 4+4+4 sisteminin ilk 4'ten sonraki 5. yılında yabancı dil eğitimi mecburi hale gelecek."

(Sürecek)

Sıradaki Haber