17 °c

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan:

İSTANBUL (AA) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, denizcilik sektörünün büyümeye ihtiyacı olduğunu belirterek, uluslararası geçerliliği olan sektörlerin başında denizciliğin geldiğini söyledi. Mezunu olduğu İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi'nin Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleşen mezuniyet törenine katılan Arslan, konuşmasına...

Ekonomi Haberi
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan:
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan:

İSTANBUL (AA) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, denizcilik sektörünün büyümeye ihtiyacı olduğunu belirterek, uluslararası geçerliliği olan sektörlerin başında denizciliğin geldiğini söyledi.

Mezunu olduğu İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi'nin Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleşen mezuniyet törenine katılan Arslan, konuşmasına, mezun öğrencileri tebrik ederek başladı.

Arslan, dün akşam Başbakan Binali Yıldırım ile görüştüğünü, kendisine buraya geleceğini söylediğini ifade ederek, Yıldırım'ın hocaları, mezun öğrencileri ve onların ailelerini tebrik etmek adına selamlarını ilettiğini, meslektaşlarına çıktıkları bu yolda başarılar dilediğini bildirdi.

Ortaokul ve lisedeyken ailelerin çocuklarını sürekli takip ettiğini, ancak bu fakülteye başladıktan sonra okula ve çocuklarına güvendiği için biraz yalnız bıraktığını ve ailelerin bu güzel günde mezun olan çocuklarını yalnız bırakmayarak törene katıldığını anlatan Arslan, kedisinin bu fakülteye 1978 yılında başladığını hatırlattı.

O dönemde yaşanan iletişim sıkıntılarına değinirken, memlekete yazılan mektuplara 2 ay sonra cevap geldiğini belirten Arslan, 34 yıl önce, 1982 yılında mezun olduğunu anımsattı. Arslan, bu fakültenin çalışanlarının da kendisinin bir ailesi olduğunu belirterek, öğrencilere bu aileyi de unutmamaları çağrısında bulundu.

Arslan, öğrencilerin yeni bir yolun başında olduğunu, çıktıkları yolda mühendislerin bütün sorunları çözmesinin beklendiğini kaydederek, sorunun çözüme ulaşmasının önem taşıdığını, üniversitenin bu eğitimi fazlasıyla verdiğini söyledi.

Bu mesleğin sadece tersanede gemi inşa etmek manasına gelmediğini belirten Arslan, sektörün bütün alanlarını ilgilendirdiğini ifade etti.

Arslan, öğrencilere hitaben, "Hangi yılgınlıkla karşılaşırsanız karşılaşın, hangi zorlukla uğraşırsanız uğraşın burada bir çözüm var. Bu çözümü siz bulacaksınız. Bu yolda ilerleyin." şeklinde konuştu.


- "Denizcilik sektörü çok önemli"


Ahmet Arslan, sektörün İTÜ mezunlarından çok şey beklediğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Sektörün büyümeye ihtiyacı var. 'Uluslararası geçerliliği olan sektörleri sayın' deseler, başında denizcilik geliyor. İster tersanesi, ister armatörlüğü, ister işletmesi, ister gemi inşaatı ile denizcilik sektörü uluslararası bir sektör... Denizcilik sektörü dünya taşımacılığının yüzde 80'i, dünya ticaretinin yüzde 60'ı. Hangi sektörde iş yaparsanız yapın olmazsa olmaz ulaştırma, denizcilik ve haberleşme. Ancak bunun da olmazsa olmazı meslektaşlarımız. Bunu da bilin. Bizim mesleğimiz bu ülke açısından çok önemli. Mesleğimiz, Ulu Önder Atatürk'ün ortaya koyduğu hedeflere ulaşmak adına olmazsa olmaz. Bu ülke, cumhuriyetin kuruluşunun 100. yıl dönümü ve sonrası için hedefler ortaya koydu. Bu hedefleri gerçekleştirmenin yolu bizim mesleğimizden geçiyor. Dolayısıyla sizlerden beklentimiz çok yüksek."


- "İTÜ'lü olmanın ayrıcalığı hayatın her alanında hissedilecek"


İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca da lisans eğitimini başarıyla tamamlayan öğrencileri tebrik ederek, salonda pırıl pırıl bir gençlik gördüğünü ifade etti. Öğrencilerin artık farklı alanlara yelken açacağını belirten Karaca, İTÜ'lü olmanın ayrıcalığının hayatın her alanında hissedileceğini söyledi.

Karaca, "Medeniyetimizin denizciliği Çaka Bey ile başlıyor. Bugün modern dünyanın sunduğu olanaklarla daha da gelişen bu alana modern gençler yetiştirmenin gururunu yaşıyoruz." dedi.

Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ise İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi'nin "mühendisliğin merkezi" olduğunu, denizciliğin dünyada giderek büyüyen ve değer kazanan, Türkiye'de hiçbir zaman yok olmayacak bir sektör olduğunu vurguladı.

Kalkavan, "Bu ülke için denizcilik önemlidir. Değerli öğrenciler, yolunuz açık olsun, mezuniyetiniz hayırlı olsun." dedi.

İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ergin de köklü tarihi olan bu fakülteden mezun olan öğrencilerin hayatı boyunca ayrıcalığı hissedeceğini ifade ederek, mezun olmanın, hayatta yeni bir döneme başlamanın göstergesi olduğunu kaydetti.

Öğrencilere hayatlarında bilimsel ve akılcı yaklaşımı tavsiye eden Ergin, öğrencilere hitaben, "Önünüzde şüphesiz pek çok engel çıkacak. Ancak eminim ki siz yılmadan, sorumluluklarınızı unutmadan engelleri aşacaksınız." dedi.

Fakülteden birinci olarak mezun olan Okan Çınar, arkada bıraktıkları bu zorlu eğitim sürecinde üzerlerinde emekleri olan bütün hocalara teşekkür ederken, bundan sonraki dönemde bu emekleri boşa çıkarmayarak insanlığa ve topluma yararlı birer öğrenci olacaklarını söyledi.

Konuşmaların ardından bölüm birincilerine hediyeler, mezunlara ise mezuniyet belgeleri takdim edildi.

Bu arada, Bakan Arslan'a, konuşmasının ardından günün anısına bir plaket sunuldu.

Tören, mezun öğrencilerin kep atma töreni ile sona erdi.

Sıradaki Haber