17 °c

Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Genel Sekreteri Sidar:

BALIKESİR (AA) - Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Genel Sekreteri Kaan Sidar, Dünya'da 2 milyar insanın yeterli beslenemediğini ve 10 milyon insanın açlıktan öldüğünü belirterek, üretilen gıdaların 3'te birinin çöpe atıldığını söyledi.Balıkesir Sanayi Odası ile Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜGİS) tarafından "Gıdalarda Atıkların Azaltılması ve...

Ekonomi Haberi
Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Genel Sekreteri Sidar:
Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Genel Sekreteri Sidar:

BALIKESİR (AA) - Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Genel Sekreteri Kaan Sidar, Dünya'da 2 milyar insanın yeterli beslenemediğini ve 10 milyon insanın açlıktan öldüğünü belirterek, üretilen gıdaların 3'te birinin çöpe atıldığını söyledi.

Balıkesir Sanayi Odası ile Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜGİS) tarafından "Gıdalarda Atıkların Azaltılması ve Geri Kazanımı" konulu seminere konuşmacı olarak katılan Sidar, bir tarafta beslenemeyen insanların bir tarafta da çöpe atılan gıdaların olduğuna dikkati çekti.

Sidar, 2050 yılında dünya nüfusunun 9,3 milyara ulaşacağının tahmin edildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Açlık nedeni ile ölenlerin büyük bölümünü çocuklar oluşturuyor. 2050 yılında 9,3 milyara ulaşması beklenen dünya nüfusunun doyurulabilmesi için bugün tüketilen gıda miktarının yüzde 60 oranında artması gerekmektedir. Teknoloji desteği ile bu miktarın arttırılabileceği düşünülüyor ancak küresel iklim değişikliğinin etkileri yanında gıda israfı çok önemli bir sorun olarak çözüm beklemektedir. Çöpe atılan gıdaların maddi değeri yıllık 940 milyar dolar. Bu inanılmaz büyük bir rakam. Bu da dünyadaki toplam gıda üretimin 3'te birine tekabül ediyor. Dünyada üretilen gıdanın yüzde 30'u tüketiciye ulaşmadan maalesef telef oluyor. Öbür yandan da 10 milyon insan açlıktan ölüyor. Bu dünyanın çözmesi gereken bir sorun. Dünyada üretilen tahılların gıda ve arpa gibi, meyve ve sebzelerin yüzde 50'si, yağlı tohumların yüzde 50'si ve etin yüzde 30'u tüketilmeden israf ediliyor. Davos'un bu yılki en önemli konusu gıda sorunuydu. Gıda şirketlerinin en üst düzey temsilcileri ve hükümet başkanları ile sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri gıda atıklarının azaltılması için koalisyon oluşturdular. Bu çalışma ile 2030 yılına kadar atılan gıda miktarının yarıya düşürülmesi hedefleniyor."

Seminere katılan öğrencilere ayrıca, gıda israfının önüne nasıl geçilmesi gerektiği konusunda da bilgilendirme yapıldı.

Sıradaki Haber