17 °c

"Allahverdi" Türkiye'nin 18. fındık çeşidi oldu

GİRESUN (AA) - Fındık Araştırma Enstitüsü (FAE) Müdürü Gökhan Kızılcı, fındıkta 10 yıllık çalışma sonucu seleksiyon yoluyla üretimi gerçekleştirilen "Allahverdi" çeşidinin tescil sürecinin tamamlandığını bildirdi.Kızılcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1936 yılında kurulan müdürlüğün Türk fındığı ve fındık üreticisine hizmet için çalışmalarını sürdürdüğünü...

Ekonomi Haberi
"Allahverdi" Türkiye'nin 18. fındık çeşidi oldu
"Allahverdi" Türkiye'nin 18. fındık çeşidi oldu

GİRESUN (AA) - Fındık Araştırma Enstitüsü (FAE) Müdürü Gökhan Kızılcı, fındıkta 10 yıllık çalışma sonucu seleksiyon yoluyla üretimi gerçekleştirilen "Allahverdi" çeşidinin tescil sürecinin tamamlandığını bildirdi.

Kızılcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1936 yılında kurulan müdürlüğün Türk fındığı ve fındık üreticisine hizmet için çalışmalarını sürdürdüğünü anlattı. 

FAE'nin çalışmaları sonucu 2012 yılında melezleme yoluyla "Okay 28" ve "Giresun Melezi" adında iki çeşit fındığın tescilinin sağlandığını anımsatan Kızılcı, son olarak 10 yıllık çalışma sonucu seleksiyon yoluyla üretimi gerçekleştirilen "Allahverdi" çeşidinin, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü'ndeki tescil sürecinin tamamlandığını belirtti.

Kızılcı, Türkiye'de 17 olan fındık çeşidi sayısının Allahverdi ile 18'e yükseldiğine işaret ederek, "Okay 28 ve Giresun Melezi, melezleme yoluyla bizim çalışmalarımız sonucu ortaya çıkmıştı. Allahverdi ise tamamen doğal melezleme dediğimiz seleksiyon yöntemiyle üretildi. Tescil işlemi tamamlandı ve resmiyet kazandı" dedi.

Fındıkta zirai donun önemli sorun oluşturduğuna dikkati çeken Kızılcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son yıllarda zirai don nedeniyle rekolte kayıpları söz konusu. Allahverdi çeşidiyle bu soruna çözüm üretilecek. Bu çeşit, diğerlerine göre daha geç yapraklanma özelliğine sahip. Dona karşı daha dayanıklı. Yine dekara 233 kilogram gibi yüksek ürün vermekte. Diğer fındık çeşitlerinde ürün miktarı her geçen yıl değişirken, Allahverdi'de bu durum söz konusu değil. Her hasat döneminde aynı miktarda ürünü alabiliyorsunuz. Allahverdi, hem zirai dona karşı daha dayanıklı olması hem de her yıl aynı miktarda ürün vermesiyle diğer çeşitlere göre daha avantajlı. Bu çeşidimiz hem üreticimiz hem de ülke ekonomimize büyük katkılar sağlayacaktır."

Kızılcı, Allahverdi çeşidi için bölgesel adaptasyon çalışmalarına başlayacaklarını ve Karadeniz Bölgesi genelinde bahçe oluşturacaklarını dile getirerek, "Buralarda performans ve verim durumlarına bakacağız. Ortaya çıkacak sonuçlara göre de fındık üreticilerimize üretim için tavsiyelerde bulunacağız" diye konuştu.

Yeni fındık çeşitlerin üretimi için çalışmaların sürdüğünü kaydeden Kızılcı, "Yeni oluşturduğumuz fındık çeşidimiz yok ancak çeşit elde etmek için çalışmalar var. Şu anda bazı tip oluşumlarımız mevcut. Melezleme ile çeşit geliştirmek uzun ve zorlu bir süreç. O nedenle projelerimizin tamamlanması zaman alıyor" ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber