Sermaye piyasası kurumları arasına Kitle Fonlama Platformları’nı ekleyen düzenleme, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçti. Düzenlemeye göre kitle fonlaması ile internet üzerinden vatandaştan para toplanması, SPK tarafından faaliyet izni verilen kitle fonlama platformları aracılığıyla gerçekleştirilecek.
Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen torba tasarının, projesi olan ancak kaynağı bulunmayan girişimcilere finansman sağlayacak kitle fonlamasının hayata geçirilmesini sağlayan maddeleri, tartışmaların ardından kabul edildi. Muhalefet milletvekilleri, geçmişte bazı istismarcıların yüksek getiri vaatleriyle vatandaştan para topladığını belirterek, bu maddelere ilişkin endişelerini dile getirdi.
SPK Başkan Yardımcısı Bora Oruç ise, bir kişinin proje bazında bir projeye en çok yatıracağı paranın 1.000 lira olacağına dikkati çekerek, “Toplamda en fazla 1 milyon lira para toplanabilecek” dedi.
SPK İZNİNE DİKKAT
Maliye Bakanı Naci Ağbal toplanacak fonun belli bir tutarı aşması halinde, SPK’dan da izin alınabileceği önerisinde bulunarak, “Yani, biz şöyle yapıyoruz; platformu kurana bakıyoruz ama oradan para toplayanlara çok bakmıyoruz. Halbuki, SPK’nın esas varlığı halktan para toplayanlar, yani projesi olanlar” diye konuştu.
Kabul edilen maddelere göre, kitle fonlamasına aracılık edecek platformlar elektronik ortamda hizmet verecek. Kitle fonlama platformalarının kurulabilmesi ve faaliyete başlaması için, SPK’dan izin alınması zorunlu olacak. Kitle fonlaması suretiyle halktan para toplanması, SPK tarafından faaliyet izni verilen kitle fonlama platformları aracılığıyla gerçekleştirilecek ve kanunun izahname ya da ihraç belgesi hazırlama yükümlüğüne ilişkin hükümlerine tabi tutulmayacak. Halka açık ortaklıklarda payları borsada işlem gören ortaklıklar ile kitle fonlaması suretiyle halktan para toplayan ortaklıklar hariç olmak üzere pay sahibi sayısı 500’ü aşan anonim ortaklıkların payları halka arz olunmuş sayılacak.
Büyük kâr vaadi var
Finansman arayan girişimciler için kitle fonlaması sistemi başta ABD’de olmak üzere son yıllarda tüm dünyada popüler oldu.
İnternet erişimi olan herkes girişimlere ortak olabilecek.
Türkiye’de kurulacak sisteme uluslararası yatırımcılar da katılabilecek.
Yatırımcılar başarılı girişimlerden yüksek miktarda kar elde etme imkanı bulacak.
2012’de 2,. milyar dolar küresel hacmi olan kitle fonlaması yatırımları 3 yıl içinde 13 kat büyüyerek 2016’da 35 milyar dolara yükseldi.
Mobil Operatörlere veri denetiminde yeni sistem!
Torba tasarının görüşmelerine katılan Kişisel Verileri Koruma Kurulu Başkanı Faruk Bilir de sicile kayıt sistemi ile ilg ili bilgi verdi. Bilir, veri sorumlusu siciline, tüzel kişilerin kayıt yaptıracaklarını, kayıt yaptıracak kişi sayısını 400 bin olarak öngördüklerini belirterek, “Vatandaşın açık rızası ve kanunda öngörülen istisnalar olmaksızın bu veriler hiç kimseyle paylaşılamayacak. Bilgiler bizim sicilimize kayıt olduğu zaman, vatandaş bakacak, ‘hangi GSM şirketi, benim verilerimi hangi alanda kimlerle paylaşıyor.’ Dolayısıyla bir açıklık, aleniyet ve şeffaflık olacak” dedi. Bakan Ağbal da sicil kayıt sistemine başvuru yapacak firmaların verileri güvenli bir şekilde alacağının, depolayacağının ve bunların mahremiyeti konusunda standartlara uyacağını kaydetti. Kabul edilen düzenlemeye göre, sicile kayıt olmak için veri sorumlusu özel hukuk tüzel kişilerinden, “veri sorumluluları sicil ücreti” alınacak. Kurumda geçici olarak hakim ve savcı da görevlendirilebilecek.