MADRİD (AA) - İspanya'da "Circulo de Empresarios" adlı iş adamları derneğinin başkanı Javier vega de Seoane, ülkede mevcut durumda 3. büyük siyasi parti konumunda olan radikal sol görüşlü Podemos partisini sert dille eleştirdi.
Madrid'de yabancı basın mensuplarıyla bir araya gelen Circulo de Empresarisos Başkanı Seoane, "Podemos, iktidardan ve güçten ne kadar uzakta olurlarsa İspanya için o kadar iyi olur. Hiçbir yerde başarılı bir işlev gösteremeyen, eski fikirlere sahipler ve tecrübeleri yok. Siyasi parti olarak var olmaları demokrasi ve rekabet için iyi ama iktidardan ne kadar uzak olursa İspanya için o kadar faydalı olurlar." dedi. Podemos'un üyelerinin "çok genç ve tecrübesiz" olduklarını savunan Seoane, "Circulo de Empresarios olarak bazı toplantılarda onlarla bir araya geldik. Görüşlerimiz farklı ama diyalogla yakınlaşabiliriz. Biz onları davet ettik ama gelmediler." şeklinde konuştu.
İspanya'da hükümet kurma çalışmaları sırasında "Sosyalist İşçi Partisi ile Podemos'un olası bir koalisyonunun iş adamları tarafından önlenmeye çalışıldığı" iddialarına da cevap veren Seoane, "Biz iş adamları olarak sorulduğunda fikirlerimizi açıkça söylüyoruz. Ama siyasi partilere direkt etkimiz olduğunu sanmıyorum." yorumunda bulundu.
İspanya'da ekonomik krizin etkisiyle ortaya çıkan "Öfkeliler" adlı halk hareketinin siyasi uzantısı olan ve son 2. genel seçimde (20 Aralık 2015 ve 26 Haziran 2016) 3. büyük siyasi parti olarak çıkan Podemos, Sosyolijik Araştırmalar Merkezi'nin (CIS) dün yayınladığı ankette İspanya'da 2. büyük parti olarak çıkmış ve iktidardaki sağ görüşlü Halk Partisi'nin en büyük rakibi olarak gösterilmişti.
Öte yandan üyelerinin çoğunluğu KOBİ'lerden oluşan Circulo de Empresarios'un Başkanı Seoane, İspanyol ekonomisinin mevcut durumunu şu sözlerle özetledi:
"10 ay kadar hükümet kurulamamasına ve siyasi istikrarsızlığa rağmen İspanya 2016'yı yüzde 3'lük bir ekonomik büyüme ile kapatacak. Yani AB ortalamasının yaklaşık iki katı. Bu tabiki İspanyol ekonomisi hükümetsiz daha iyi gidiyor anlamına gelmiyor. Sadece ekonominin dinamik olduğunu gösteriyor. 2017'de gerek ulusal gerekse uluslararası risklerden dolayı ekonomik büyümenin daha az olması öngörülüyor. Brexit etkisi İspanya'nın ekonomik büyümesini düşürebilir. Ayrıca her geçen yıl daha yaşlanan bir nüfusa sahibiz. Yeni süreçte başta mali konular olmak üzere reformlar gerekiyor. AB Komisyonu'na verilen vergi reformlarıyla ilgili sözlerin tutulması gerekiyor. Rekabetimizi üst düzeyde tutmak zorundayız."