BURSA (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki, bu yıl hem New York'ta hem de Chicago'da mobilya, ev tekstili ve mutfak malzemeleri sektöründe Türk Ticaret Merkezi açacaklarını belirterek, "Oralarda ürünlerimizin direkt müşteriye temas edeceği işler yaratmaya çalışıyoruz." dedi.
Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Konferans Salonu'nda, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından oluşturulan TİMAKADEMİ tarafından düzenlenen "Bursa Potansiyelini Keşfediyor Hedef Pazar: ABD" toplantısında konuşan Öztiryaki, Bursa'nın 2015'te ihracat yapan ikinci il olduğunu söyledi.
Bursa'nın 2016 yılını da aynı başarıyla sürdürdüğünü ifade eden Öztiryaki, Türkiye ihracatının düşmesine rağmen 9 ayda yüzde 11'lik büyümeyle Bursa'nın çok önemli bir yerde bulunduğunu belirtti.
Türkiye'nin en çok ihracat yapan 10 şehrinin en çok ihracat yaptıkları ülkelerin dışına başka ülkelere nasıl ihracat yapabileceklerine ilişkin TİM'in çalışmalar yaptığını aktaran Öztiryaki, "Türkiye'nin 2023 hedefi 500 milyar dolar. Dünya ticaretinden yüzde 1,5 pay almak. Bu payı almanın da yolu katma değerli, tasarımı yapılmış, markalaşmış ürünler yapmaktan geçiyor. Bu çalışmayla hem bunu araştıracağız hem de Amerika'ya ihracatımızı nasıl yapacağımızı düşüneceğiz." diye konuştu.
Öztiryaki, bu etkinlikle ABD pazarının analizini yapacaklarını ve fırsatları inceleyeceklerini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Bursa, İstanbul'dan sonraki ihracat pazarında tekstilde, otomotivde, gıdada çok önemli bir pazara sahip. Bugün Amerika'ya bu ihracatımız maalesef çok başarılı değil. Dolayısıyla bu pazarı değerlendirmemiz lazım. TİM olarak Amerika pazarına Türk Ticaret Merkezi açmak için karar aldık. Bu sene hem New York'ta hem de Chicago'da mobilya, ev tekstili ve mutfak malzemeleri sektöründe Türk Ticaret Merkezi açacağız. Oralarda ürünlerimizin direkt müşteriye temas edeceği işler yaratmaya çalışıyoruz."
- "ABD, ülkemizin en önemli ticari ortakları arasında yer almaktadır"
Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu da Bursa'nın otomotiv endüstrisinin yanı sıra tekstil, hazır giyim, konfeksiyon, makine ve tarımsal ürünlerde de önemli merkezlerinden biri olduğunu vurguladı.
Sabuncu, ABD'nin Türkiye ihracatı açısından öneminin giderek arttığını belirterek, şunları söyledi:
"2009 yılında dünya ticaretindeki daralmaya paralel olarak 3,2 milyar dolara kadar gerileyen ülkemizin ABD'ye yönelik ihracatı, daha sonraki yıllarda hızla artmış ve son iki yılda 6,4 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Ekonomi Bakanlığı tarafından da hedef ülke olarak belirlenen ABD, 2015 yılında ülkemizin en önemli 5'inci ihraç pazarı konumundadır ve söz konusu ülkeye ihracatımızın toplam ihracatımız içerisindeki payı yüzde 4,4'tür. ABD'ye yönelik ihracatımızda demir-çelik, otomotiv, makine ve tekstil ürünleri öne plana çıkmaktadır. İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi ise 2015 yılı itibarıyla 17,5 milyar dolardır. Kısaca ABD ülkemizin en önemli ticari ortakları arasında yer almaktadır. Amacımız iki ülke arasındaki ticari ilişkileri daha da ileriye taşımaktır."
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy ise Türkiye'nin sürdürülebilir büyüme ve ekonomik kalkınma hedeflerine erişmek için ihracat kapasitesini artırması gerektiğini ifade etti.
Aksoy, 2020 yılında tamamen dijitalleşmiş bir ihracat ortamıyla karşılaşılacağını belirterek, "Bugün ticarette tüm dünya rakibimiz. Uluslararası mobiliteyi sağlamamız gerekiyor. Bütün bunların çözümü ise dijital dönüşümde yatıyor. Dijital dönüşüm, dünyanın her yerinde yarına hazır ihracatçı olmayı beraberinde getiriyor. Yarına hazırlanan bir ihracatçının uluslararası mobil internet kullanması, akıllı cihazlar ve bulut depolama sayesinde bilgiye her yerde ulaşması, üretiminin verimliliği için teknolojik çözüm kullanması gerekiyor." açıklamasında bulundu.
Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Musa Demir ve TİM Genel Sekreteri Dr. Bader Arslan'ın da katıldığı toplantı, Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin'in moderatörlüğünü yaptığı "ABD'nin Bölgedeki Konumu ve Pazar Analizi" paneliyle devam etti.