DÜZCE (AA) - Batı Karadeniz'de fındık üreticileri, don olayından daha az etkilenen fındık çeşidine yöneldi.
Düzce'nin Akçakoca ilçesinde çiftçiler, geçtiğimiz yıllarda fındığın erken dökülmesine neden olan külleme hastalığı ile mücadele ediyor. Birçok çiftçi, hastalık nedeni ile fındık ağaçlarının çeşidini değiştiriyor. Bahar aylarında yaşanan don olayı ve ardından gelen külleme hastalığında, fındıklarda dökülme ve kararma meydana gelirken kalite düşüşünü engellemek isteyen çiftçiler, hastalık görülen ağaçlarda budama ya da ilaçlama yaparken, bahçelerindeki mevcut sarı, kara ve yomra fındığını söküp çeşit değişikliğine gidiyor.
Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iklim ve hava şartlarının değişmesinden dolayı bazı yörelerde risk olduğunu vurgulayarak, fındık üreticilerinin riski ortadan kaldırmak adına çeşit değişikliğine gittiğini söyledi.
Başaran, "Fındığa değer veren ve gerçek üretici kısmı şu an fındık bahçesinde. Don olayı ile fındık risk altındadır. Bazı fındık üreticilerimiz de bu riski ortadan kaldırma adına çeşit değişikliğine gidiyor. Üreticilerimiz, geç çiçeklenen ve geç döküm yapan bir çeşit olan 'delisava' dediğimiz ürüne yönelmeye başladı. Bahar aylarında yaşanan don olayından da az etkileneceği düşünülen bu çeşit fındık dikimi başladı." ifadesini kullandı.
- "Külleme hastalığı ile mücadele şart"
Başaran, randıman açısından delisava ağacının dikiminin yapıldığını kaydederek, "Bu çeşidin, aroması ve yağ oranı ile piyasanın çok tercih etmediği fındık olduğunu biliyoruz. Ama dondan az etkilenmesi ve randımanın iyi olması yönünden üreticilerimiz tarafından tercih ediliyor. Randımanı gayet iyi." diye konuştu.
Fındıkta bakım ve ekim için ekim-kasım aylarının önemli bir zaman dilimi olduğunu aktaran Başaran, "Külleme' denen hastalık, bölgemizi etkisi altına aldı. Çok yoğun ve mantari bir hastalık olan külleme, hem fındık kalitesini hem de stoklama kabiliyetini azalttı. Dolayısıyla bununla mücadele etmek zorundayız. Külleme hastalığına da ekim-kasım aylarında ilk müdahale şart." dedi.