İZMİR (AA) - Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkan Vekili Erdoğan Çiçekçi, "Türkiye'nin üstüne oynanan oyunların, geçmişten bugüne hiç değişmediğini belirterek, "Başroldekiler değişmediği gibi figüranlar da hiç değişmiyor. İşte bugünlerde biz, enerjimizi kendi içimizde polemiklerde harcamak yerine, birlik ve beraberlik içinde ülkemizin geleceğine odaklanmak, motivasyonumuzu bu yönde kullanmak zorundayız." dedi.
EBSO'nun ekim ayı olağan meclis toplantısında konuşan Çiçekçi, dünya ve Türkiye gündemindeki ekonomik gelişmeleri değerlendirdi.
Çiçekçi, hükümetin ekonomiyi hareketlendirmek için sanayicilere verdiği teşviklerin önemine işaret ederek, "Bazı sektörlerde yapılacak yatırımlar için İstanbul hariç olmak üzere 1, 2. ve 3. bölgelerin 4. bölge teşviklerinden yararlandırılması söz konusudur. İzmir için bu iyi bir fırsattır." diye konuştu.
Dünya Tasarruf Günü'nün kutlandığını anımsatan Çiçekçi, "21. yüzyılın en büyük tehlikesi, kuraklık ve susuzluk olarak gösteriliyorsa, tüketen, israf eden değil, her alanda üreten ve tasarruf eden bir topluma dönüşmek zorundayız ki, hep beraber zenginleşelim. Gelişmekte olan ülkelerde yaklaşık 1 milyar insan aşırı yoksulluk içinde yaşarken, dünyada yüzde 40'ı yenilebilir durumdaki 1,3 milyar ton yiyecek, çöpe gitmektedir. Yapılan araştırmalar, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ının susuzluk riskiyle karşı karşıya olacağını öngörmektedir." ifadelerini kullandı.
Çiçekçi, Türkiye'nin son dönemde kritik dönemden geçtiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Dış politikada sıkıntılı günler geçiriyoruz. Yakın geleceği, stratejik hamleler şekillendirecektir. Musul konusunda dikkatli adım atılmalıdır. Tarihin bütün sayfalarında emperyalist düzenin uşakları bu bölgeyi kendi emelleri için kullanmışlardır. Türkiye'nin üstüne oynanan oyunlar, geçmişten bugüne hiç değişmedi. Başroldekiler değişmediği gibi figüranlar da hiç değişmiyor. İşte bugünlerde biz, enerjimizi kendi içimizde polemiklerde harcamak yerine, birlik ve beraberlik içinde ülkemizin geleceğine odaklanmak, motivasyonumuzu bu yönde kullanmak zorundayız."
Meclis toplantısına konuk olan Ekonomist Murat Sağman ise dünyadaki ve Türkiye'deki ekonomik gelişmelerden bahsederek, 2008 yılında ABD'de yaşanan krizin benzerinin Avrupa'da görülmeye başlandığını anlattı.
Küresel borcun 225 trilyon dolara ulaştığını aktaran Sağman, borçlanmanın ekonomik büyümeye oranla iki kat arttığını belirtti.
Sağman, "Dünyada hiç görülmemiş bir faiz ortamında yaşıyoruz. Negatif reel faizi gördük, ancak negatif nominal faiz ilk kez görüyoruz. Şu an dünyada 7-8 ülkede bu var, Avrupa'da da bu başladı. Devlet vatandaşa 'daha çok tüketin, elde, bankada para tutmayın' diyor. Bunu uygulayarak ekonomiyi canlandırmak istiyorlar." dedi.
Ekonomist Savaş Divanlıoğlu ise özellikle dövizle satış yapan şirketlerin risklerini yönetmesi gerektiğini ifade etti.