İZMİR (AA) - D-8 Birinci Direktörü Mohd Zahid Abdullah, D-8 Genel Sekreterliği olarak ticaret ve ekonominin yanında eğitimin desteklenmesine de önem verdiklerini belirterek, "Sektörün ihtiyacı ile mezunların niteliği arasında bir uyum bulunmuyor. Üniversitelerin harekete geçmesi, ekonomi ve sanayi ile uyumlu çalışmaları gerekiyor." dedi.
İzmir'de yarın yapılacak "D-8 Ticaret ve Sanayi Odaları İzmir Toplantısı" için kente gelen Abdullah, Türkiye, Bangladeş, İran, Nijerya, Mısır, Endonezya, Pakistan ve Malezya'daki ticaret ve sanayi odalarının yöneticileri ile İzmir Ekonomi Üniversitesinde (İEÜ) buluştu.
Toplantıda çeşitli işbirliği konularının ele alınacağını dile getiren Abdullah, bu konulardan birinin eğitim olduğunu söyledi.
İEÜ ile D-8 ülkeleri arasındaki işbirliğini desteklediklerinin dile getiren Abdullah, şöyle konuştu:
"D-8'de temel konu, ekonomi ve ticaret ancak yine de bunun haricinde desteklediğimiz konular var. Ticarete pek çok insana, sermayeye, deneyime ve uzmanlığa ihtiyacımız var. Bu yüzden üniversiteler ve insanlar arasında sinerjiyi artırmaya ihtiyaç var. İnsan sermayesi bunlardan biri. Sektörün ihtiyacı ile mezunların niteliği arasında bir uyum bulunmuyor. Üniversitelerin harekete geçmesi, ekonomi ve sanayi ile uyumlu çalışmaları gerekiyor. Bu sayede ihtiyaçları karşılayan uygun mezunlar ortaya çıkar. Sektörün ihtiyacı ile mezunlar arasındaki uçurum kapanır."
- "Pek çok işbirliği olanağı var"
İzmir Ticaret Odası (İZTO) ve İEÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Ekrem Demirtaş ise D-8 ülkelerinin büyük bir işbirliği potansiyeli bulunduğuna dikkati çekerek, işbirliği ile D-8 ülkeleri arasındaki ticaretin geliştirilmesi için önemli adımlar atılabileceğini belirtti.
Toplumların ticaret, sanayi, teknoloji ile büyüdüğünü dile getiren Demirtaş, "Böyle bir toplum ise eğitim sayesinde yetişir. Biz de eğitime çok büyük önem veriyoruz. Sizlerle de eğitim alanında işbirliği yapabiliriz. Buradan ilk adımı ben atıyorum ve sizlerin birinci derece yakınlarına da tıpkı kendi üyelerimize yaptığımız gibi yüzde 15 indirim sağlayacağız." ifadelerini kullandı.
Demirtaş, Türkiye’nin moda ve tasarım eğitiminin yanı sıra konfeksiyon ile hazır giyim üretiminde de son derece önemli bir konuma sahip olunduğunu vurgulayarak, "Bugün gidip Paris’ten, Londra’dan binlerce avroya elbiseler alınıyor. Oysa ki dünya markası olan firmaların çoğu bu ürünlerini Türkiye’de fason olarak yaptırıyor ama o markaların etiketiyle birlerce dolara satılıyor. Aynı ürün burada 30 ila 50 dolar arasında. İşte böyle olunca o ülkelerin de hizmetkarı durumuna geliyoruz ama artık biz kendi modamızı yaratmalıyız." dedi.
İzmir Ekonomi Üniversitesinin çeşitli bölümlerinin de tanıtım sunumları yaptığı toplantıda, D-8 ülkeleri ticaret odası üyelerinin yakınlarına İEÜ’de yüzde 15 indirim sağlayacak protokol imzalandı.
Törenin ardından Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları bölümünün hazırladığı öğle yemeği yenilerek kent turu yapıldı.