17 °c

Belen alıcı tescil yolunda

HATAY (AA) - Mustafa Kemal Üniversitesince (MKÜ), Hatay'a özgü oluşu, iri meyveli yapısı ve tadıyla öne çıkan Belen alıcının tür olarak tescillenmesi için çalışma başlatıldı.MKÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Çalışkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alıcın Anadolu'nun tüm bölgelerinde doğal yayılım gösteren yabani bir meyve türü...

Ekonomi Haberi
Belen alıcı tescil yolunda
Belen alıcı tescil yolunda

HATAY (AA) - Mustafa Kemal Üniversitesince (MKÜ), Hatay'a özgü oluşu, iri meyveli yapısı ve tadıyla öne çıkan Belen alıcının tür olarak tescillenmesi için çalışma başlatıldı.

MKÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Çalışkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alıcın Anadolu'nun tüm bölgelerinde doğal yayılım gösteren yabani bir meyve türü olduğunu söyledi.

Kendine has mayhoş tadıyla alıcın kalp, damar hastalıklarına ve kabızlık sorununa iyi geldiğinin bilindiğini anlatan Çalışkan, alıçla ilgili son yıllarda bilimsel olarak çok sayıda çalışma yapıldığını, bu çalışmalarda meyvenin özellikle kalp çarpıntısı ve yüksek tansiyon üzerindeki olumlu etkileriyle ilgili bilimsel sonuçların ortaya çıktığını ifade etti.

Belen'in Benlidere ve Kömürçukuru mahallelerinin önemli alıç üretim merkezlerinden olduğunu belirten Çalışkan, ilçede yetiştirilen türün iri meyveli olması ve damakta bıraktığı tatla öne çıktığını bildirdi.

Ürünün tür tescilinin bulunmayışının üreticiler için büyük bir sorun olduğunu dile getiren Çalışkan, şöyle devam etti:

"Bu konuda MKÜ Ziraat Fakültesi olarak 2008 yılından bu yana yaptığımız seleksiyon çalışmalarımız var. Öncelikle ümitvar bir genetopi belirleyip bunun özelliklerini tespit ediyoruz. Bunları belirleyip, çeşidinin tescilinin de yapılması için çalışıyoruz. Ayrıca, alıcın çoğaltılmasındaki sorunları gidermek üzere bir TÜBİTAK projesi hazırladık ve yakın zamanda değerlendirmeye alınacak. Gerekli çalışmaları tamamladıktan sonra Belen alıcının tür tescili için Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğüne başvurumuzu yapacağız."

Başvuru için gerekli hazırlıklarda sona yaklaşıldığını belirten Çalışkan, tescilin ardından ürüne "Belen alıcı" ismini vereceklerini aktardı.

- Yıllık üretimde hedef 70-100 bin ton

Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Safder Beyazıt da bu türün ıslahı ve geleceğe aktarılması için çabaladıklarını belirterek, bu çalışmaların ticari açıdan da önem taşıdığına dikkati çekti.

Alıcın çok değişik özelliklerde, meyve kalitesi ve verimi yüksek genotiplerinin bölgede yer aldığını anlatan Beyazıt, şunları kaydetti:

"Kilosu yaklaşık 12-25 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Bu çok ciddi bir rakam. Ülke geneline baktığımızda alıç ile aynı tür özellikleri taşıyan elmanın yıllık üretimi 3 milyon ton iken alıçta üretim henüz kaydı mevcut olmamakla birlikte 3-4 bin ton civarında. Bunun artırılması gerekiyor. Çeşidin tescillenmesiyle bu üretimi 70-100 bin tona çekebilirsek ekonomik anlamda hem il üreticilerimize hem de bu işi yapmak isteyen üreticilerimize ciddi bir katkı sağlayacaktır."

Sıradaki Haber