TOKYO (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, elektronik şirketi Hitachi'nin Üst Yöneticisi Toshiaki Higashihara ile yaptığı görüşmeye ilişkin, "Türkiye'ye gelin, Türkiye'ye yatırım yapın. İsterseniz Türk şirketleri ile ortak yatırımlar yapın veya Türkiye'de belli bölgelerde yatırım yapmak isterseniz, hükümetimiz size her türlü kolaylığı gösterecek, önünüze turkuaz halı serecek dedim." ifadesini kullandı.
Bakan Özlü, beraberindeki heyetle, Sekisui Kimya firmasını ziyaret etti. Burada firma yetkililerinin Türk heyet için hazırladığı sunumu izleyen Özlü, ardından firmanın çalışmaları hakkında bilgi aldı.
Daha sonra Tokyo Türk Büyükelçiliğine geçen Özlü, burada Japonya Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, Başbakanlık Kabine Ofisi ve Hitachi firmasının çalışmalarına ilişkin sunumlarını izledi.
Özlü, Tokyo Türk Büyükelçiliğindeki toplantı sonrasında "CEATEC İleri Teknolojiler Karma Fuarı"nı ziyaret etti. Fuar kapsamında düzenlenen konferansa da katılan Özlü, ardından alandaki yapay zeka, yazılım, akıllı şehir, akıllı toplum, akıllı ev alanlarını gezdi.
- "Japon firmaları, Türkiye'ye çekmek istiyoruz"
Bakan Özlü burada, merkezi Tokyo'da bulunan, küresel çapta iş ağına sahip elektronik şirketi Hitachi'nin Üst Yöneticisi Toshiaki Higashihara ile bir araya geldi.
Görüşme sonrası AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Özlü, "CEATEC İleri Teknolojiler Karma Fuarı"nın Japonya'nın en büyük bilişim fuarı olduğunu, bu fuarda Higashihara ile görüşmekten memnuniyet duyduğunu söyledi.
Firmayı, Türkiye'ye yatırım yapmaya davet ettiğini dile getiren Özlü, Hitachi'nin "Toplum 5.0" ile ilgili çalışmalar yaptığını, şirketin bu konudaki çalışmalarını Türkiye'de yürütmelerini istediklerini aktardı.
Hitachi ve diğer Japon firmalarını, yatırım yapmaları için Türkiye'ye çekmeyi hedeflediklerini ifade eden Özlü, "Higashihara'ya Türkiye'de yatırım ortamının çok geliştiğini anlattım. Özellikle son 6 aydır çok önemli yasalar çıkarıldığını ve bu konuda Türkiye'nin sağladığı teşvik ve destekleri tanımaları gerektiğini aktardım. Bu avantajlar, ülkemize yatırım yapmak isteyenler için gerçekten çok önemli." dedi.
- "Yatırımcıya 'terzi' usulü özel teşvik"
Özlü, Higashihara'nın önümüzdeki günlerde Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştireceklerini söylediğini belirterek, Hitachi firmasını, bu ziyaret kapsamında bakanlıkta ağırlamak istediklerini kaydetti. Türkiye'nin yatırım konusuna odaklandığını vurgulayan Özlü, firmaların özel teklifleri varsa, 'terzi' usulü özel teşvikler de verilebildiğine işaret etti.
Hükümetin yabancı firmalarla bu konuları görüşmeye açık olduğunu dile getiren Özlü, "Higashihara'ya Türkiye'deki yatırım ortamı hakkında bilgi verdim. Ona Türkiye'ye gelin, Türkiye'ye yatırım yapın, isterseniz Türk şirketleriyle ortak yatırımlar yapın veya Türkiye'de belli bölgelerde yatırım yapmak isterseniz hükümetimiz size her türlü kolaylığı gösterecek, önünüze turkuaz halı serecek dedim." diye konuştu.
Higashihara'nın, bu daveti memnuniyetle karşıladığını ve değerlendireceklerini söylediğini anlatan Özlü, Higashihara ile Hitachi'nin Türkiye'de hangi alanlarda yatırım yapabileceğini konuştuklarını bildirdi. Hitachi'nin yatırımın yanı sıra Bilişim Vadisi'nde yer almasını da arzu ettiklerini dile getiren Özlü, firmaların Türkiye'nin en fazla ithalat yaptığı kalemlerden başlamak üzere yatırım yapmalarını istediklerini ifade etti.
Bakanlık olarak Japonya ile ilgili özel bir çalışma yürütecekleri bilgisini veren Özlü, "Japonya'da ciddi bir teknoloji ve sermaye var. Türkiye'nin de teknolojiye ve sermayeye ihtiyacı var. Hükümet olarak Japon firmalarının Türkiye'de yatırım yapmalarını destekleyeceğiz." dedi.
Tokyo Camisi ve Türk Kültür Merkezini de ziyaret eden Özlü, buradaki Türk ve Müslüman vatandaşlarla sohbet etti.
- Sekisui ve Hitachi
Seki̇sui̇ Kimya firması 1947 yılında kuruldu. Ambalaj, konut ve tıp sektörlerinde kullanılan yüksek performans plastik ve benzeri materyaller üreten firmanın, 24 bin çalışanı bulunuyor. Geçen yıl lityum iyon pil markası olan "Enax"ı satın alan şirket, Lityum-iyon pili ile aynı kalite seviyesindeki "yarı katı lityum pili" geliştiriyor. Şu an konutlarda kullanılan bu pilin, gelecekte otomobillerde de kullanılması hedefleniyor.
Hitachi ise 1910 yılında Namihei Odaira tarafından elektronik tamirhanesi olarak kuruldu. Kendini geliştiren ve üretici şirket halini alan Hitachi, aynı yıl içinde elektrik motorlarını seri halde üretmeye başladı. Farklı ürünler üzerinde çalışan şirket, endüstri tesisi, ev araç gereçleri, komünikasyon sistemleri, medya cihazları ve yazılım alanında da faaliyet gösteriyor.