ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, büyük ticari ve turizm potansiyeli bulunan İran ile ticaret köprüsü kurmak istediklerini belirtti.
ATSO Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda konuşan Çetin, odaları ile Batı Akdeniz Kalkınma Ajansının (BAKA) finansmanıyla Valilik ve Büyükşehir Belediyesi tarafından Antalya Tanıtım Projesi'ne başlandığını söyledi.
Kentin tanıtımına BAKA'nın 1 milyon lira, odalarının ise 500 bin liralık bir bütçe ayırdığına işaret eden Çetin, "Sayın Valimiz öncülük etti. Sayın Türel de Bakanlık desteği için çalışıyor. İlk defa Antalya olarak böyle bir bütçeyle harekete geçiyoruz. Bu birliktelik Antalya için elbette güzel bir gelişmedir fakat bu bütçenin bile yeterli olmadığı açıktır. Antalya dünyanın önemli bir destinasyonu olarak hareket edecekse, daha büyük bir tanıtım bütçesi oluşturmamız gerekmektedir. Hükümetimizin de tanıtım bütçemize destek vermesini arzu ediyoruz." dedi.
Bu bütçeyle klasik fuar tanıtımları dışında PR faaliyetleri, gazeteci ziyaretleri, aktif reklam ve sosyal medya çalışmaları yapılacağına dikkati çeken Çetin, yurt dışında güven ve olumlu imaj yaratacak bu tür faaliyetlerin önemini vurguladı.
Terör ve hain darbe girişiminin Türkiye'nin dünyadaki itibar ve marka değeri endekslerindeki yerini düşürdüğünü ifade eden Çetin, şöyle konuştu:
"Dünya itibar endekslerinde ilk sıralarda İsveç ve Kanada yer alıyor. Turizme önem veriyorsak, kendimizi dünyaya iyi anlatmak zorundayız. Antalya olarak bu şansa sahibiz ve güçlü bir halkla ilişkiler kampanyasıyla fark yaratmamız mümkün. Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Avcı, televizyon dizilerinin tanıtımdaki rolüne dikkati çektiler. Gerçekten de iyi bir sinema filminin, iyi bir televizyon dizisinin tanıtıma katkısını fuarlar veya reklamlar sağlayamıyor. Keşke bütçemiz yeterli olsa Antalya'da çekilecek televizyon dizilerine sponsor olabilsek."
- "İran'da potansiyel büyük"
Geçen hafta İran'da ticari iş birliği görüşmelerini gerçekleştirdiklerini hatırlatan Çetin, "Tahran Ticaret ve Sanayi Odasındaki görüşmeye biz 16 kişi iken İran tarafından 130 kişi katıldı. Karşılıklı 300 civarında görüşme yapıldı. İran'da potansiyel çok büyük, ambargonun kalkması ve petrol fiyatında yükselme önemli bir hareket yaratmış durumda. Tahran Odası yetkilileri son bir yılda 200 civarında heyet ziyareti aldıklarını söylediler. Yani tatil günleri dışında her gün bir yabancı heyet karşılıyorlar." dedi.
Türkiye'nin İran'a ihracatının 5 milyar dolar civarında olduğuna değinen Çetin, en çok ihracat yapılan 7. ülke olan İran'ın, böyle giderse, Almanya, İngiltere, İtalya ve Irak'tan sonra 5. sıraya yükseleceğini kaydetti.
Çetin, "İran'da, birçok sanayi sektörü ve hizmet sektörü için fırsatlar bulunuyor. İnşaat, yapı malzemesi, mimarlık, restoran ve diğer hizmet sektörlerinde imkanlar var. Arkadaşlardan bazıları ciddi olarak yatırım düşünüyor. İran aynı zamanda bizim önemli bir turizm pazarımız. Bu nedenle Tahran Odası ile hizmet sektöründe personel yetiştirmek üzere prensip kararına vardık. Karşılıklı 2 arkadaş görevlendirdik. Sürekli görüşme halinde olacaklar. İran ile bir ticaret köprüsü kuracağız." diye konuştu.
Uzun süre dışa kapalı bir ülke olarak kaldığı için İran'ın aynı zamanda zor bir pazar olduğu uyarısında bulunan Çetin, bu ülkede siyasetin ağırlığının çok fazla, politika ve mevzuatın ise çok değişken olduğunu belirtti.
- "(Esnaf öldü, bitti) demek doğru görünmüyor"
Kent merkezinde çoğunlukla cadde esnafı ve küçük işletmelere yönelik yaptıkları anketin sonuçları hakkında bilgi veren Çetin, "Turizmden etkilenmiyorum." diyenlerin oranının yüzde 12, yüksek düzeyde etkilenme oranının ise yüzde 70 çıktığını bildirdi.
"Geçen yıl satışlarım azaldı" diyenlerin oranının yüzde 61 olduğunu ifade eden Çetin, şöyle devam etti:
"Buna karşılık yüzde 39 ise satışını artırdığını söylüyor. İşyerlerinin yarısı çalışan sayısını korumuş, ama yüzde 40'ı azaltmış. Esnafın en önemli talebi vergi indirimi yapılması, en büyük sorunu ise durgunluk ve işsizlik olarak görüyor. Maalesef bu yıl için beklentiler henüz iyi değil, olumlu beklentiye sahip olanların oranı sadece yüzde 25. 'Esnaf öldü, bitti.' demek doğru görünmüyor. Fakat küçük esnafın bir kısmı, turizm sektörü kadar küçülmüş, çalışan sayısını azaltmış durumda."
Geçen yıl Antalya vergi gelirinde yüzde 4 oranında düşüş gerçekleştiğini anlatan Çetin, kurumlar vergisinin ise şimdiden yüzde 24 oranında düşmüş durumda olduğunu kaydetti.
- "Rusya pazarındaki artış sevindirici"
Turizmde Rusya pazarında oldukça iyi bir gelişme göründüğünü dile getiren Çetin, şöyle devam etti:
"Aralık ayı gösterge değil fakat yine de aralıkta Rusya ve İsrail pazarlarındaki yüksek artış oldukça sevindirici bir gelişme. Bu yıl Rusya pazarını geri kazanırsak toparlanmaya başlarız. Avrupa pazarında henüz olumlu bir sinyal göremiyoruz. Bununla birlikte hükümetimizin uçak desteklerini erken açıklaması mutlaka fayda sağlayacaktır. Bazı tur operatörleri bu sayede Almanya'da seyahat acentelerine teşvik primi ödemeye başladılar. Uçak desteği önemli bir fiyat avantajı yarattı. Bunun yaza doğru fark yaratabileceğini ümit ediyorum."
- İhracat yüzde 2 düştü
İhracat cephesinde son haftalarda biraz toparlanma olduğuna değinen Çetin, geçen yıl Antalya ihracatını yüzde 2 kadar bir düşüşle kapattıklarını kaydetti.
Aralık ayında hem toplam ihracatta hem de meyve ve sebze ihracatında yüzde 10 civarında bir artış olduğu bilgisini paylaşan Çetin, "Rusya'ya meyve ve sebze ihracatındaki sorunlar tam olarak aşılamadı, özellikle limon, greyfurt, ayrıca salatalık ihracatında sorun yaşandı. Bununla birlikte diğer ülkelere ihracat artmaktadır ve ocak ayında meyve-sebze ihracatında dolar bazında yüzde 40'lar düzeyinde bir artış gerçekleşmekte." ifadelerini kullandı.
Çetin, bir üyenin sorusu üzerine ATSO binası otoparkında meydana gelen patlama nedeniyle yaklaşık 1 milyon 100 bin liralık bir zararın ortaya çıktığını ve bunun 900'bin lira kadarının sigorta şirketince karşılandığını bildirdi.