İSTANBUL (AA) - ABD Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Myron Brilliant, Türkiye'nin jeopolitik olarak çok önemli bir noktada olduğunu belirterek, "Ziyaretimizle Türkiye'ye olan desteğimizi göstermeyi ve iki ülke arasındaki bağları derinleştirmeyi amaçlıyoruz. ABD ve Türkiye arasında iyi ekonomik ilişkilerimiz var ancak bunun daha büyük olmasını istiyoruz" dedi.
Türkiye'yi ziyaret eden Brilliant onuruna Türk-Amerikan İş Adamları Derneği (TABA) tarafından Feriye Lokantası'nda etkinlik düzenlendi.
Burada konuşan Brilliant, Türkiye'nin Avrupa Birliği ve Gümrük Birliği ile olan ilişkilerinin önemine değinerek, Türkiye ve ABD arasındaki ikili ilişkilerin gelecek yıllarda daha da önem kazanacağını vurguladı.
Türkiye'nin çok önemli bir dönemden geçtiğinin altını çizen Brilliant, şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye jeopolitik olarak çok önemli bir noktada. Ziyaretimizle Türkiye'ye olan desteğimizi göstermeyi ve iki ülke arasındaki bağları derinleştirmeyi amaçlıyoruz. ABD ve Türkiye arasında iyi ekonomik ilişkilerimiz var ancak bunun daha büyük olmasını istiyoruz. Tarımdan sağlığa, bilgi teknolojilerinden ileri üretim teknolojilerine kadar birçok alanda işbirliğimiz var.” dedi.
- Gürçay: "Ülkemizde ticaret yapan ABD'li firmaları yatırıma teşvik ediyoruz"
Türk-Amerikan İş Adamları Derneği (TABA) Başkanı Bora Gürçay da derneğin, ABD Ticaret Odası'nın Türkiye temsilciliğini yürüttüğünü anımsatarak, bünyelerindeki 400'ü aşkın firma ile iki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmayı amaçladıklarını söyledi.
Bu sıkıntılı günlerde ticaret hacmini ve sosyal ilişkileri artırmak için çalışmaya devam ettiklerini dile getiren Gürçay, ABD Ticaret Odası'nın yöneticilerinin Türkiye'de faaliyet gösteren ABD'li şirketlerin varsa sıkıntılarını gidermek, ülkelerindeki yatırım imkanlarını anlatmak gibi nedenlerde bugün olduğu gibi Türkiye'yi sürekli ziyaret ettiklerini anlattı.
Gürçay, Türkiye'de bin 500'ü aşkın ABD'li firmanın ticaret hayatına devam ettiğini kaydederek, "Amacımız bu şirketlerin buraya gelip sadece satış yapmaları değil aynı zamanda yatırım yapmalarıdır. Bunu teşvik etmek için kendi bünyemizdeki büyük Amerikan firmalarına buradaki yatırım ortamı ve jeopolitik konumun avantajlarını sürekli anlatıyoruz" diye konuştu.
Geçen yılki seçimlerden çıktıktan sonra bu yıl yapılması planlanan yatırımların bulunduğunu belirten Gürçay, "Amerikan Ticaret Odası'nın desteğiyle yatırımları bu yıl gerçekleştirmek istiyoruz. Bunlar baktığımızda 800 milyon doları geçen yatırımlar" ifadelerini kullandı.
Gürçay, ilk hedeflerinin ülkeler arası ticaret hacmini artırmak olduğunu yineleyerek, ancak ekonomik rakamların yeterli olmadığını, Türkiye'nin geçen yıl yaptığı yaklaşık 400 milyar dolarlık ticaret hacminin sadece 19 milyar dolarını ABD ile gerçekleştirdiğini, bu rakamın devede kulak kaldığını aktardı.
Başkan Gürçay, "Bu rakamı artırmanın yanı sıra yatırımları 2-3 sektör değil 7-8 sektöre yaymaya çalışıyoruz" dedi.
- "Türk-Amerikan Üniversitesi yakında kurulacak"
İlişkileri sosyal olarak da geliştirmek istediklerine değinen Gürçay, Türk-Amerikan Üniversitesi kurmak için yola çıktıklarını, bunun bir bilişim üniversitesi olacağını bildirdi.
Gürçay, üniversitenin bölgeye hitap edeceğini ve Üçüncü Havalimanı'na yakın olacağını kaydederek, anlaşmaların büyük kısmını yaptıklarını, gerekli izinleri aldıktan sonra üniversiteyi hayata geçireceklerini aktardı.
Enerji ve emlak-gayrimenkul sektörlerinde de işbirliği ile yatırım imkanlarının konuşulacağını dile getiren Gürçay, ticaret potansiyelinin birçok alandaki iş birlikleri ve yatırımlarla artırılabileceğini söyledi.
- "Amerikalı turistleri Türkiye'ye getirmek istiyoruz"
Gürçay, Türk turizm sektörünün yaşanan üzücü olaylar nedeniyle etkilenen sektörlerin başında geldiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ülkemizin turizm potansiyeli çok yüksek. Amerika'dan Türkiye'ye gelebilecek turistlerle ilgileniyoruz. Baktığınız zaman birçok ABD vatandaşının pasaportu bile yoktur ve tatillerini kendi ülkelerinde geçirirler. Biz burada biraz daha kişilere özel programlar yaparak bu kişileri ülkemize nasıl getiririz onu düşünüyoruz. Özellikle belli tatil bölgelerindeki karar vericiler ile Amerika'nın belli bölgelerinde yapacağımız toplantılarla Amerika-Türkiye ticaretinin turizm alanını canlandırmak istiyoruz. Dün Kültür ve Turizm Bakanımız Nabi Avcı ile yaptığımız toplantıda bunları dillendirdik."
Toplantıya, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin yanı sıra davetli iş adamları katıldı.