İSTANBUL (AA) - İsveç Enerji Bakanı İbrahim Baylan, akıllı şebekelerin enerji sektörünün dönüşümünde öncelik arz ettiğini belirterek, "Hep birlikte akıllı şebekelerin yenilenebilir enerji sistemleriyle daha iyi entegre olmasının ve karbon emisyonlarını azaltmanın yollarını bulabiliriz." dedi.
Baylan, 4. Uluslararası Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmasına, 34 yıl önce 10 yaşında bir çocukken İstanbul'a ilk geldiği gün yaşadığı izlenimlerini ve modern hayatın bir parçası olan elektrikle tanışmasını anlatarak başladı.
Akıllı şebekeler ve şehirleri konuşmak amacıyla 34 yıl sonra İstanbul'a yaptığı ikinci ziyaretin en güzel deneyimlerden birisi olduğunu ifade eden Baylan, İsveç'in enerji portföyünün yüzde 60'ından fazlasının yenilenebilir enerji kaynaklarından oluştuğunu ve artık daha az enerji ve elektrik tükettiklerini söyledi.
Baylan, özellikle dünyanın fosil yakıtlardan yenilenebilir enerji kaynaklarına geçtiği bu dönemde, inovasyon, teknoloji ve iklim değişikliği ile mücadelenin büyük önem arz ettiğine dikkati çekerek, "Bundan sonraki süreçte uygulama geliyor. Birçok ülke kendi çözümlerini arıyor. İsveç'te akıllı şebekeler bizim için öncelikli alanlar arasında geliyor." ifadelerini kullandı.
"Hep birlikte akıllı şebekelerin yenilenebilir enerji sistemleri ile daha iyi entegre olmasının ve karbon emisyonlarını azaltmanın yollarını bulabiliriz" diyen Baylan, Türk enerji sektörünün de teknolojiyle birlikte geliştiğini ve Türkiye-İsveç ilişkisinin kültürel bağlarının geçmişe dayandığını aktardı.
Baylan, ekonomisi giderek gelişen Türkiye'de İsveçli şirketlerin iş yapmaktan büyük memnuniyet duyduğuna işaret ederek, "Enerji sektörünün dönüşümü bizim daha da geliştirmemiz ve gelişimini sürdürmemiz gereken bir konu. Bu noktada da akıllı şebekeler büyük önem arz ediyor." dedi.
- "Viyana en iyisi olmak için çalışıyor"
Avusturya Viyana Eyaleti Şehircilik Bakanı Michael Ludwig de Avusturya'nın akıllı şebekeler ve şehirler konusundaki deneyimini paylaşmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirdi.
"Avusturya, akıllı şebekelerde en iyisi olmak için çalışıyor" diyen Ludwig, birçok uluslararası uzman ve yetkiliyle birlikte bu alanda çalışmalar yaptıklarını ve herkes için en iyi yaşam standardını bulmak üzere çalıştıklarını belirtti.
Ludwig, akıllı şebekelerin aynı zamanda akıllı ev anlamına da geldiğini belirterek, gerçekleştirilen kongrenin akıllı şebekeler ve şehirler alanın da küresel zorlukların analiz edilmesi açısından çok faydalı olacağına inandığını sözlerine ekledi.
- "Depolama, Türkiye için öncelik"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ali Rıza Alaboyun, enerji depolama sistemlerinin son dönemlerin en büyük teknolojik gelişmesi ve depolamanın Türkiye'nin akıllı sistemler içerisinde hedeflediği en önemli unsurlardan biri olduğunu belirtti.
Alaboyun, akıllı trafikten, akıllı ve insansız hareket eden araçlardan bahsederken, artık enerjide de akıllı sistemlerin söz konusu olduğunu dile getirdi.
Akıllı enerjinin "parayı, zamanı, mekanı ve sistemi çok iyi yönetmek" olduğunu ifade eden Alaboyun, enerjiye ne zaman ve ne kadar ihtiyaç bulunduğunun belirlenebilmesi halinde sistemin en verimli şekilde yönetilebileceğini aktardı.
Akıllı enerji sistemleri içerisinde son dönemin en büyük teknolojik gelişmelerinden birinin depolama olduğunu vurgulayan Alaboyun, "Depolama Türkiye'nin akıllı sistemler içerisinde hedeflediği en önemli unsurlardan birisidir." ifadesini kullandı.
Alaboyun, yenilenebilir enerjide gelişen teknolojiler ile de artık enerjinin kendi evlerimizde üretilebildiğine işaret ederek, bu sayede 100 binlerce kilometre uzunluğundaki iletim ve dağıtım hatlarından zaman içerisinde kurtulunacağını ve önümüzdeki dönemde bu alandaki gelişmelerin çok daha büyük bir gelişim göstereceğine inandığını sözlerine ekledi.