KARABÜK (AA) - Karabük'te, 3. Uluslararası Raylı Sistemler Mühendisliği Sempozyumu başladı.
Karabük Üniversitesi (KBÜ) 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonu'nda düzenlenen törene, Karabük Valisi Mehmet Aktaş, TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, OSTİM Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Orhan Aydın, Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) Genel Müdürü Uğur Yılmaz, KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Karabük Emniyet Müdürü Serhat Tezsever, iş adamları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Apaydın burada yaptığı konuşmada, karayoluna bağlı öncelikli ulaşım nedeniyle Türkiye'de yarım asra yakın bir süre demiryollarının ihmale uğradığını söyledi.
Umutların tükendiği bir sırada 2003 yılının bir milat olduğunu ve bu yıldan sonra demiryollarının devlet politikası haline geldiğini belirten Apaydın, "Bugüne kadar 50 milyar lira yatırım yapıldı. Üzerinden geçen trenlerin artık güçlükle seyredebildiği, 150 yıl el değmeyen demiryolu hatlarının tamamına yakınını yeniledik. Yenilenen hatları elektrikli ve sinyalli hale getiriyoruz." diye konuştu.
- "Başkentray kısa sürede hizmete girecek"
Yüksek Hızlı Tren hatlarının uzunluğunun bin 213 kilometreye ulaştığını ifade eden Apaydın, "Yüksek Hızlı Tren için 3 bin 229 kilometre yeni demiryolu inşaatı da devam ediyor. 20 noktada açmayı planladığımız lojistik merkezlerden 7 tanesini hizmete aldık. Şehir içi modern toplu taşıma araçlarımız olan Marmaray ve Egeray devrede. Başkentray kısa sürede hizmete girecek." şeklinde konuştu.
İleri teknoloji gerektiren demiryolu araç ve gereçlerinin Türkiye'de üretilmesine yönelik önemli adımlar atıldığından bahseden Apaydın, şöyle devam etti:
"Bağlı ortaklıklarımızla yeni nesil dizel ve elektrikli trenleri üretiyoruz. Milli üretime yönelik çalışmalar devam etmekte. İlk milli elektrik lokomotifini geçen yıl devreye aldık ve hizmet veriyor. Yeni nesil demiryolu araçlarının üretilmesi için milli projeler başlattık. Milli yüksek hızlı tren, mili dizel ve elektrikli tren seti ve yeni nesil yük vagonu üretmek için çalışıyoruz. Bağlı ortaklıklarımızın yanı sıra İstanbul Teknik Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, TÜBİTAK, ASELSAN, HAVELSAN gibi bu sektördeki tüm paydaşlarımızla çalışıyoruz. Milli yüksek hızlı treni raylara indirerek milletçe büyük bir başarıya imza atmak istiyoruz. Mevcut hatların yenilenmesi, yeni hatların açılmasının yanı sıra insan kaynağında yatırım yapıyoruz."
KARDEMİR Genel Müdürü Yılmaz da hem Türkiye’nin hem de bölgenin tek ray üreticisi kurumu olduklarını ifade etti.
Sempozyumun önemine değinen ve fabrika hakkında bilgiler veren Yılmaz, kaliteli ray ürettiklerinin altını çizerek ray üretim aşamalarını görsellerle aktardı.
Orhan Aydın ise demiryollarına son yıllarda yapılan yatırımlara değinerek, Türkiye'nin sanayi alanında en hızlı mesafe kaydettiği alanın savunma sanayisi olduğunun altını çizdi.
Rektör Polat konuşmasında, Karabük'ün tek ray üreticisi, ilk ve tek raylı sistemler mühendisliğinin bulunduğu il olduğunu kaydetti.
Konuşmaların ardından "Hicaz Demiryolu Fotoğraf Sergisi" açılan sempozyum, "Raylı Sistemlerde Yerli ve Milli Üretim" paneliyle devam etti.
Üç gün sürecek sempozyumun ilk günü, "Yerli ve Milli Test Merkezleri", "Raylı Ulaşım Sitemlerinde Yerli ve Milli Üretim" panelleriyle tamamlanacak.