SAMSUN (AA) - TÜYAP Fuarcılık tarafından düzenlenen 2. Tarım Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı açıldı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, TÜYAP Samsun Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki fuarın açılışında yaptığı konuşmada, çiftçilerin milli hasıladan daha fazla pay alabilmesi için sektörün yapısal sorunlarının çözümüne odaklandıklarını söyledi.
Arazi toplulaştırma çalışmaları konusunun önemli olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Bugüne kadar 4 milyon hektar ile 5 milyon hektar arasında arazi toplulaştırıldı. Türkiye çapında 11 milyon hektar araziyi toplulaştırmamız lazım. Bu kanun fevkalade önemli." dedi.
İkinci en önemli konunun sulama yatırımları olduğunu anlatan Bayraktar, bu yapılamadığı takdirde ülkede bazı ürünlerde açık vermeye devam edileceğini dile getirdi. Bayraktar, "Yani şimdi ayçiçeği ekeriz, mısırda açık veririz, mısır ekeriz, pamukta açık veririz. Sulama yatırımlarını bitirmemiz gerekiyor. Türkiye genelinde 2,5 milyon hektar araziyi henüz sulanabilir arazi olarak açamadık. Sulama yatırımlarını bitiremediğimizde hedeflerimize ulaşmamız mümkün değil." değerlendirmesinde bulundu.
Dünyanın gelişmiş ülkelerinin gelişmemiş ülkelerde toplu tarım arazisi aldığına dikkati çeken Bayraktar, "Hem kendi ülkelerinin gıda güvenliğini sağlamayı hem de tarım ticaretinden pay almak için bunu yapıyorlar. Çünkü dünyada enerji ile tarım en stratejik sektör haline geldi. Gelişmiş ülkeler bunu yaparken biz son 35 yılda 4,6 milyon hektar araziyi imara açarak kaybettik. Türkiye'nin önemli ovalarının sit alanı haline getirileceğini geçenlerde Sayın Bakanımız açıkladı. Başka türlü bu toprakları koruma şansımız yok." ifadesini kullandı.
Bayraktar, yıllardır fındık üreticilerinin problemleriyle uğraştıklarına işaret ederek, şöyle konuştu:
"Fındık sektöründe bir oligopol yapı var. Bu olipogol yapıyı kırmamız lazım, bu yapıyı kıramadığımızda fındık meselesi bizim başımızı uzun yıllar ağrıtacak. Üretimin düşmesi, üretimin çıkması, yani serbest piyasa koşulları içinde rekabet oluşmamışsa piyasanın üretici lehinde gelişmesi mümkün değil. Her yıl biz ve Bakanlığımız fındık rekoltesi açıklıyoruz. Bakanlığımızla bizim rekolte tespitimiz örtüşüyor ama bazı kesimler de var, onlarla bizim aramızda en az 100 bin, 150 bin fark var. Bu fark üreticiyi korkutuyor ve ürünün hemen pazara inmesini sağlıyor, fiyatı düşüyor."
Türkiye'nin fındıkta rakipsiz olduğunu vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
"Dünya fındık ihracatının yüzde 60'ını yapacaksınız rakipsizsiniz. Niye bizim iş adamlarımız bu alanda yatırım yapıp iş yapmıyor. Niye bizim üreticimizi rahatlatmıyor. Alıp bu fındığı kırıp dünya piyasalarına satıp para kazanmıyor. Üreticimize para kazandırmıyor. Kendilerini yatırıma davet ediyorum. Bu oluşum kadar serbest piyasanın oluşmadığı, rekabetin oluşmadığı alanda devletin müdahalesi gerekir. Fındığı elinden aldığınızda Karadeniz'in sosyoekonomik yapısı bitmiştir. Sahip çıkmamız lazım. Onun için bu olipogol yapıyı muhakkak suretle kıracağız. Üreticimiz biraz sabırlı olursa fındık fiyatlarının yükselmesi olur diye düşünüyorum."
Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Mehmet Taşan ise TİGEM'in Türkiye'nin kendi tohumluk ve damızlık ihtiyacını karşıladığını anlattı.
TİGEM'in 3,5 milyon tarım arazisi, 30 bin büyükbaş, 200 bin küçükbaş, bin 500 safkan Arap atı ile hem tohumluk hem de damızlık ihtiyacını karşılamaya çalışan önemli kuruluş olduğunu dile getiren Taşhan, "Hububat tohumunun yüzde 30'u, yem bitkilerinin yüzde 55'i TİGEM tarafından üretilmektedir. 2017 yılında uygulamaya koymayı planladığımız milli tarım projesi ve havza bazlı modelin uygulamaya geçilmesiyle ithalata bağlı hayvancılık anlayışından vazgeçilmesi anlamında yeni çiftliklerin kurulması yönünde önemli çalışmalar içerisindeyiz." diye konuştu.
Konuşmanın ardından fuarın açılışı Bayraktar ve Taşan'ın yanı sıra Samsun Valisi İbrahim Şahin, AK Parti Samsun milletvekilleri Fuat Köktaş, Hasan Basri Kurt, CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü Cihat Alagöz tarafından yapıldı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, TARMAKBİR Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği, Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Samsun Ticaret Borsası ve Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve KOSGEB'in destekleriyle hazırlanan, 96 firmanın katıldığı fuar, 2 Ekim'e kadar açık kalacak.