ABD gündeminin ilk sırasında içinde kamuya açık olmayan gizli bilgilerin bulunduğu bir raporun yayınlanması konusunda yaşanan tartışma yer alıyor. Beyaz Saray ile Federal Soruşturma Bürosu (FBI) yönetimi arasında konuyla ilgili büyük bir gerginlik yaşanırken, demeç savaşları da devam ediyor. FBI, Beyaz Saray’ın Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu’nun bu gizli iç yazışmasını yayımlamasına karşı ve konuda resmi açıklamalarda bulundu.
İtiraza gerekçe olarak belgenin güvenilirliğine ilişkin ciddi kaygılar gösterildi.Adalet Bakanlığı da belgeyi yayımlamanın dikkatsiz bir davranış olacağını duyurdu.
“Washington Post” gazetesinin haberine göre Adalet Bakanlığı yetkilileri, Beyaz Saray Genel Sekreteri John Kelly’e yayımlanmaması yönünde tavsiyede bulundu. Ancak Kelly, çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Belge kısa sürede kamuoyuna açıklanacak ve tüm dünya da bunu görecek” dedi. Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders ise belgenin hala incelenmekte olduğunu ve her zaman yayımlanmama olasılığı olduğunu söyledi.
‘İTİBARSIZLAŞTIRMA ÇABASI’
Başkan Trump ise, belgeyi yayımlamakta ısrarlı. Trump, salı günü “Birliğin Durumu” konuşmasının ardından Kongre üyeleriyle yaptığı sohbette, “belgenin yüzde 100 yayımlanacağından” söz ettiği belirtiliyor. Başkan Trump ve Cumhuriyetçiler, belgenin FBI ve Adalet Bakanlığı’nda Trump karşıtı önyargıyı gösterdiği görüşünde. Demokratlar ise belgenin, Rusya’nın ABD başkanlık seçimlerine müdahalesiyle ilgili soruşturmayı itibarsızlaştırma çabası olduğunu belirtiyor. İstihbarat Komitesi Üyesi Demokrat Adam Schiff, Washington Post’a yaptığı açıklamada, Trump’ın söz konusu belgenin açığa çıkmasıyla soruşturmayı yürüten FBI Başkanı ve özel yetkili savcı Robert Mueller’i ya da Adalet Bakanı Vekili Rod Rosenstein’ı görevden almak için “kılıf” olarak kullanacağını iddia etti.
Komisyonu üyesi Demokrat Partili Schiff, komisyondaki Cumhuriyetçi Partililer’in, Beyaz Saray’a göndermeden önce gizli iç yazışma belgelerinde değişiklik yaptığını da söyledi. Schiff, “Çoğunlukta olan Cumhuriyetçiler’in yaptığı değişiklikler, belgedeki yanlış ve çarpıtılmış bilgileri düzeltmiyor ama yine de oldukça önemli” dedi. Belgenin yayımlanması konusunda karar alan Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu Başkanı Devin Nunes ise “Üst düzey yetkililerin doğrulanmamış bilgileri hukuki bir belgede kullanarak, siyasi bir kampanyaya karşı istihbarat araştırması yapmakta kullandıkları oldukça açık. Doğrular ortaya çıkınca, istihbarat örgütlerimiz ve hukuk organlarının bu şekilde olduğu gibi bir daha asla kötü amaçla kullanılmaması için gereken adımları atmaya başlayabiliriz” diye konuştu. Belgede, FBI’ın Obama döneminde, Trump’a yakın isimleri yasadışı biçimde dinleyip takibe aldığı yönünde bilgi olduğu ileri sürülüyor.